U subotu, 12. ožujka 2021., održana je ekološka incijativa kojom ujedno i obilježen Međunarodni dan rijeka koji se obilježava 13.3.

Rijeka Lištica, simbol grada Širokog Brijega, postala je onečišćena i zagađena zbog građana koji neodgovorno postupaju sa otpadom. Stanovnici mjesne zajednice Uzarići su stoga organizirali čišćenje rijeke, da bi dali zajednički doprinos očuvanju i značaju prirodnih dobara.

Ekološka neodgovornost, te neprimjereno odlaganje otpada predstavlja veliki problem za sve nas. Otpad narušava kvalitetu naših voda, razgradnja otpada je dugotrajna i ostavlja dugoročne posljedice na kvalitetu vode koju i sami svakodnevno konzumiramo. Ovakvi pothvati su izuzetne važnosti su za buđenje ekološke svijesti i odgovornosti kod građanja. Ukoliko želimo očuvati naše ljepote, te našu pitku vodu nužno je postupati ispravno i odlagati otpadne predmete na prihvatljiva mjesta.

Članovi udruge EKO ZH izjavili su da iskazuju veliku zahvalnost na snažnoj podršci mještana koji su na jedan nesebičan način učinili nešto lijepo za sve nas i naš grad.

Incijativa je podržana u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji provodi CPCD, a financira Švedska u okviru kojeg je formiran i EKO HUB Široki Brijeg kojim koordinira Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH.