Otvorenje virtualne izložbe ”Eko Kolonija 2022.”.

Izložba je otvorena u virtualnoj galeriji Kunstmatrix i obuhvatit 31 rad s ovogodišnje likovne kolonije.

Naime, od 29. kolovoza do 4. rujna 2022. se održala 13. likovna Eko-kolonija na Blidinju u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Eko koloniju je implementirala nevladina udruga EKO-ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji sudjelovao je 21 student sa likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Blidinje Ski & Nature Parku.

Uspostava povjerenja među narodima je najvažniji korak ka konačnom pomirenju u našoj zemlji, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost, likovno stvaralaštvo i izložbe.

Tema kolonije su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina. Navedenim temama studenti su doprinjeli započinjanju širokog i iskrenog dijaloga u društvu, koji će voditi ka izgradnji povjerenja i posljedično, konačnom pomirenju u našoj zemlji jer aktivan angažman lokalne zajednice na pomirenju doprinosi napretku zajednice i zbližavanju ljudi.

Izložba pokazuje uspješnost navedenoga projekta ali i mogućnost postizanja dobrih rezultata u suradnji s našim lokalnim zajednicama.

Umjetnički voditelj ovogodišnje likovne Eko kolonije je Kristina Ćavar, mag. sakralnog slikarstva, akad. Slikarica, a izložbu možete pogledati na službenoj stranici.

Izložba ostaje otvorena do 15. posinca 2022., a u pripremi je i izložba navedenih radova koji će biti predstavljeni u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu 29. studenoga 2022. u 19:00 sati.

Projekat PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca 2022.